Gwiazdki drożdżowe
Skladniki:
na ok. 30 gwiazdek: 50 g Kasi 250 g m±ki 3,5 g suszonych drożdży 125 ml litra mleka 60 g cukru 2 jajka 100 g kandyzowanych owoców 25 g obranych migdałów szczypta soli
Przepis:
M±kę przesiać, dodać drożdże, sól i cukier, wymieszać. Kasię rozpu¶cić w ciepłym mleku, przestudzić i wlać do miski z m±k±. Dodać jedno jajko. Wszystko wymieszać, a następnie wyrabiać około 5 minut mieszadłami miksera. Gdy masa stanie się gładka odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany m±k± stół i jeszcze raz krótko zagnie¶ć. Rozwałkować na grubo¶ć ok. 1/2 cm. Z ciasta wykrawać foremkami gwiazdki i przekładać na wyłożon± papierem do pieczenia blaszkę. Kandyzowane owoce pokroić, jajko rozkłócić. Jajkiem smarować powierzchnię gwiazdek, a następnie układać na nich owoce i migdały. Gwiazdeczki włożyć do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec aż stan± się rumiane ok. 15 minut.
|