OK, zrobiłam naszą pierwszą książkę z przepisami ,
A oto Link do niej.
Teraz piszcie przepisy na zimę (zimowe)
Zapraszam
Offline
Gwiazdki drożdżowe
Skladniki:
na ok. 30 gwiazdek:
50 g Kasi
250 g mąki
3,5 g suszonych drożdży
125 ml litra mleka
60 g cukru
2 jajka
100 g kandyzowanych owoców
25 g obranych migdałów
szczypta soli
Przepis:
Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i cukier, wymieszać. Kasię rozpuścić w ciepłym mleku, przestudzić i wlać do miski z mąką. Dodać jedno jajko. Wszystko wymieszać, a następnie wyrabiać około 5 minut mieszadłami miksera. Gdy masa stanie się gładka odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Z ciasta wykrawać foremkami gwiazdki i przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Kandyzowane owoce pokroić, jajko rozkłócić. Jajkiem smarować powierzchnię gwiazdek, a następnie układać na nich owoce i migdały. Gwiazdeczki włożyć do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec aż staną się rumiane ok. 15 minut.
Offline
Kruche ciasteczka
Skladniki:
2 szklanki mąki
1 Kasia
2 jajka
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 polewa czekoladowa
1 opakowanie kolorowej posypki
Przepis:
Zagnieśc ciasto ze wszystkich składników. Na 1 godzinę zostawić w lodówce. Rozwałkować na placek grubości 0,5 cm, wykrawać foremka ciasteczka. Piec ok. 20 minut na złoty kolor w nagrzanym piekarniku. Po ostudzeniu smarować polewą i posypać posypką.
Offline
Ciasto kruche ze śliwkami.
Skladniki:
- 1 kg Kasi,
- 0,5 szkl. śmietany,
- 6 jajek,
- 200g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5kg - 0,7kg maki.
Przepis:
Zagnieść kruche ciasto z mąki, margaryny "Kasi", żółtek, proszku do pieczenia i smietany. Podzielić ciasto na 2/3 i 1/3, którą wkładamy do lodówki. 2/3 ciasta rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cisto kładziemy sliwki bez pestek, miąższem do góru.Na śliwki rozkładamy ubita pianę z 6 białek z cukrem. Na piane tarkujemy 1/3 ciasta z lodówki.Piec w 180 stopniach.
Offline
Ciasto:
1 kostka KAsi
1 szklanka gęstej śmietany
1 jajko
0,5 łyżeczki sody
4 szklanki mąki
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
1 kostka Kasi
3 łyżki kakao
paczka herbatników
2 szklanki mleka w proszku
Czas
pieczenia: przygotowanie korpusów ok 1 godz.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Upiec korpusy orzechów w specjalnej formie.
Cukier, 0,5 szklanki mleka, margarynę i kakao gotować 10 minut. Wystudzić. Dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki i wymieszać. Kremem napełniać połówki orzechów i sklejać.
Smacznego
Offline
Tradycyjne ptysie
Skladniki:
* woda 2 szklanki
* mąka 1 szklanka
* jajka 4 szt
* śmietana do ubijania 2 szt
* białka 4 szt
* cukier 1/2 szklanki
* galaretka wiśniowa 1 szt
* Kasia 125 g
Przepis:
Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 250 g Kasi 1 szklanka mąki 4 jajka W rondelku gotujemy wodę z Kasią, na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, by się nie przypaliła. Ciasto jest dobre gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy z jajkami (może być mikser ze spiralnymi końcówkami) bądź ucieramy. Wyciskamy na blaszkę za pomocą szprycy bądź kładziemy łyżką. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut. Po upieczeniu przekrajamy. Nadziewamy ubitą kremówką lub masa piankową. Masa różowa piankowa: 4 białka pół szklanki cukru opakowanie galaretki wiśniowej szklanka wody Białka z cukrem ubić nad parą na sztywna pianę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, wstawiamy na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko).
Offline
Tarta malinowa
Skladniki:
125 g Kasi
200 g mąki
100 g cukru
125 g mielonych migdałów
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
200 g konfitury malinowej
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przepis:
Miękką Kasię utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon, goździki i jajko. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wylep nim formę do tarty, resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj i pokrój radełkiem na paseczki szerokości 1 cm. Do foremki z surowym ciastem włóż i rozsmaruj konfiturę malinowa, a następnie ułóż na niej kratkę z pasków ciasta. Paski posmaruj żółtkiem
Offline